CLŤáček No. 4 / 2016

Milé studentky, milí studenti!
Opět vám přinášíme již čtvrté číslo našeho občasníku vytvořeného z textů našich studentů. V tomto čísle jsme se zaměřili na aktuální téma jarních svátků: Velikonoc, „Pálení čarodějnic“ a státních svátků 1. i 8. května. Můžete si tedy přečíst Velikonoční komiks, který vznikl na speciální lekci během intenzivního kurzu, dozvědět se více informací o tom, jak se slaví Velikonoce v České republice, ale i v zemích našich studentů, a v neposlední řadě si udělat kvízy o dalších zmiňovaných svátcích. Chceme také, aby se časopis stal dobrovolnou součástí vaší výuky. Snažili jsme se texty obohatit o úkoly, které vám pomohou se dále v češtině zdokonalovat. Doufáme, že vám časopis přinese jak zábavu, tak i inspiraci k dalšímu studiu češtiny.

Přejeme Vám hezké čtení

Miroslav Kašpárek
Director of Studies
Czech Language Training

NAŠI STUDENTI SLAVÍ VELIKONOCE

Upletl jsem pomlázku,
je hezčí než z obrázku,
všechny holky, které znám,
navštívím a vymrskám.
Než mi dají vajíčko,
Vyplatím je maličko.

Co to je? Napište ke slovu číslo obrázku:

KOČIČKY _____

VELIKONOČNÍ VEJCE (KRASLICE) _____

POMLÁZKA_____

BARVA NA VEJCE _____

ŘEHTAČKA_____

VELIKONOČNÍ CHLEBA (MAZANEC) _____

 

 

 

VELIKONOČNÍ KOMIX STUDENTŮ

 

 

JAKÉ ZVYKY MAJÍ ČEŠI NA VELIKONOCE?

Na Velikonoce mají v Čechách divný, ale veselý zvyk. Muži pletou z proutků
vrby pomlázky. Pomlázkou pronásledujou ženy, při tom zpívají a žádají
vejce.
Ženy dávají vejce mužům a jsou spaseny. To je starý zvyk plodnosti.

Günther

 

JAK SE SLAVÍ VELIKONOCE V JINÝCH ZEMÍCH?

Vyberte v textech správnou variantu:
Každý španělský region má (své / jeho) vlastní velikonoční zvyky a tradice, a co je typické pro Katalánsko? Sváteční mona. Tradiční mona by se dala přirovnat (k českému mazanci / s českým mazancem). Je sladká a uprostřed je vařené vejce. Moderní mona je (s / z) čokoládovým vajíčkem. Na Velikonoční (neděli / neděle) dědeček rozdává vnoučatům monu. Na Velikonoční pondělí (se setkává / setkává) celá rodina (v lese / na lese) nebo na zahradě. Potom se jí grilované maso a mona, pije se víno.

Rubén

 

V Indonésii máme (různé / stejné) velikonoční oslavy. Ve velkých metropolitních městech lidé slaví Velikonoce (podobně / podobný) jako v Americe. V mnoha obchodech slaví svátky i firmy, které (dávají / berou) hodným dětem čokoládová vajíčka a čokoládové beránky. Indonésie má (přes / kolem) 13 tisíc ostrovů, a proto se oslavy na jednotlivých ostrovech liší. Třeba na ostrově Flores se slaví Velikonoce od Zeleného čtvrtka do Velikonočního pondělí. (Začíná se / končí se) rituálem, kdy lidé nesou sochu svaté Marie oblečenou do černých šatů a fialového kabátu. Cesta je dlouhá 7 km a je někdy (osvícena / rozsvícena) svíčkami. Na Velký pátek (nosí / ponesou) sochu ukřižovaného Krista a cestu jdou ještě jednou. Ve středním Borneu se lidé (scházejí / sešli) na hřbitově (o / na) Svaté sobotě a Velikonoce oslavují celou noc.

Dewi
 
 
V Anglii (je / jsou) Velikonoce docela normální, hlavně proto, že Anglie je sekulární stát. Velikonoce (znamenají / znamená) pro lidi (dovolenou / dovolená). Myslím, že pro vás může být (zajímavá jedna věc / zajímavý jeden věc), hledání vajec. Nejprve dospělí (se schovávají / schovávají) vejce v zahradě. Potom je děti musí (hledat / najít). Vejce jsou malá a čokoládová. (Kdy / když) vejce najdeš, můžeš ho sníst. Když žádné vejce nenajdeš, je to fajn, protože stejně (každé / žádné) dítě dostane jedno velké čokoládové vejce, které se neschovává.
 
Hugh
 
 
U nás na Ukrajině, tak jako i v Rusku, oslavujeme Velikonoce pravoslavné podle (starého / nového) Juliánského kalendáře. Znamená to, že jsme s oslavami trochu pozadu. Peče se tradiční chleba, který se jmenuje paska a je (politý / rozlitý) sněhem (z / s) našlehaných bílků. Paska symbolizuje Kristovo tělo. Tradiční je také barvení a zdobení vajíček, která si (přátelé / přítelé) darují (na / pro) důkaz vzkříšení, a třikrát se políbí na tvář. Dominantní barvou při barvení vajíček je barva červená, která symbolizuje Kristovu krev. V noci, nebo na Velikonoční pondělí jdou všichni lidé do kostela, kde se (posvětí / znesvětí) pasky a vajíčka. Může se posvětit víno a i jiné jídlo. Když se lidé (vrátí / vracejí) z kostela, mají sváteční oběd.
 
Karyna
 
 
Nejstarší a (hlavní / hlavná) tradice Velikonoc v Rusku je obdarovávání červenými vajíčky. Vajíčko je interpretováno jako symbol hrobu a vzkříšení. Červená barva symbolizuje krev křesťanů (pro / na) ukřižovaného Krista. O Velikonocích se pečou koláče, které symbolizujou Kristovo tělo.Na Velikonoční pondělí lidé (jdou / chodí) (z / od) domu k domu a obdarovávají sousedy vajíčky. Přitom se objímají a líbají. Až do slavnosti Nanebevstoupení Páně, by každý pravoslavný křesťan měl zdravit „Христос воскрес”, načež by se mu mělo dostat odpovědi „Воістину воскрес”. To znamená: Kristus vstal z mrtvých. Skutečně byl vzkříšen.
Darya
 
 
Velikonoce se ve Venezuele slaví jako v mnoha křesťanských zemích. Tradice je (sejít se / rozejít se) s rodinou na tradiční velikonoční oběd a (jít / chodit) do kostela očistit se svěcenou vodou. Ale před tím se všichni těší na večerní karneval. Je tou nejvýznamnější a nejočekávanější (událostí / událost) Velikonoc, koná se od pondělí do úterý před (Popeleční středou / Popeleční středa). Je to velmi veselá událost, během (které / kterou) probíhají průvody masek. Celá vesnice oslavuje. Všichni se musí radovat. Obyvatelé města (si oblékají / se oblékají) masky příšer, které symbolizují Jidáše, a policie (si navléká / se navléká) křídla andělů, symbol pořádku. A co symbolizuje vejce? Peníze.
 
Johans
 
 
 

VELIKONOČNÍ RECEPT

Velikonoční nádivka s uzeným masem

 

Napište správně, kolik čeho potřebujeme:
 
 
400 (gram) vařené uzené maso 400 gramů vařeného
uzeného masa
2 (hrst) mladá kopřiva  
1 (hrst) petrželka  
½ (hrst) pažitka  
8 rohlík  
6 vejce  
1 (svazek) jarní cibulka  
(špetka) muškátový oříšek  
(špetka) sůl a pepř  
1 (litr) voda  

 

Nakrájíme rohlíky, jarní cibulku a bylinky.
Maso uvaříme ve vodě a vyndáme ho z vody.
Do teplého vývaru z masa dáme rohlíky.
Necháme vychladit a přidáme nakrájené maso s bylinkami a kořením.
Z bílků vyšleháme sníh, který se žloutky přidáme do nádivky.
Všechno promícháme a vlijeme do formy.
Pečeme při 180˚C dozlatova asi 30 minut.

ŘEŠENÍ: 400 GRAMŮ UZENÉHO MASA, 2 HRSTI MLADÝCH KOPŘIV, 1 HRST PETRŽELKY, ½ HRSTI
PAŽITKY, 8 ROHLÍKŮ, 6 VAJEC, 1 SVAZEK JARNÍ CIBULKY, ŠPETKU MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU, ŠPETKU
SOLI A PEPŘE, 1 LITR VODY.

 

 

CLT KVÍZY: JARNÍ SVÁTKY

Doplňte slova v závorce ve správné formě:

Pálení čarodějnic (nebo také Filipojakubská noc, Valpružina noc nebo i Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jde o velmi starý a dodnes živý zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé schází u ……………………………………………….. (zapálený oheň/pl) a slaví příchod ………………………… (jaro). Noci z 30. dubna na 1. května se říká magická. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na ……………………………………………….. (čarodějnický sabat) a skutečně je tato noc jedním z ………………………….…………… (největší pohanský svátek/pl). Lidé také věřili například v otevírání různých ………………………………. (jeskyně/pl), ve kterých se daly nalézt ……………… (poklad/pl). Hlavním úkolem tohoto starého lidového svátku byla oslava plodnosti. Čarodějnice jsou až výsledkem inkvizičních procesů. Na vyvýšených místech se zapalovaly ohně a postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do …………………. (výška). Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení ……………………… (úroda). Někdy se přes oheň skákalo kvůli mládí a plodnosti. Podobný svátek se slaví v mnoha jiných evropských zemích (Slovensko, Skotsko, Irsko, Wales, Švédsko, Finsko, Polsko, Německo, Rakousko). Různé země označují tento svátek různými jmény.

 

 

1. KVĚTNA

Vyberte správnou variantu:

1. 1. května ______________v _______________________ mezinárodní svátek práce, ale také typicky český svátek zamilovaných.
a) celebrujeme; Česká republika
b) savíme; České republiky
c) slavíme; České republice

2. Podle tradice musí být každá žena _____________pod rozkvetlou třešní, aby příští rok neuschla, nebo aby byla _____________ celý další rok.
a) políbena; krásná
b) pobílena; hezká
c) olíbána; nádherná

3. Od 1. května roku 2004 v tento den slavíme taky to, že Česká republika
______________do _______________________.
a) vystoupila; Evropská Unie
b) vstoupila; Evropské Unie
c) zastoupila; Evropskou Unii

(ŘEŠENÍ: 1C, 2A, 3B)
 

 

8. KVĚTNA

Hádejte, co je pravda a co ne:
1. 8. května slavíme v České republice den Pražského povstání.
ANO / NE
2. 8. května 1945 ve 23:01 byla podepsána kapitulace Německa. Proto západ
slaví tento den 8. května a východ 9. května, kvůli časovému posunu.
ANO / NE
3. OSN vyhlásila 8. květen jako den vzpomínání na ty, kdo umřeli během II. světové války.
ANO / NE
(ŘEŠENÍ: 1. NE / SLAVÍME DEN VÍTĚZSTVÍ; 2. ANO; 3. ANO)