CLŤáček No. 4 / 2016

Dear students,
We again bring you the already fourth issue of our newsletter created from the texts of our students.
This issue focuses on the current topics of spring holidays: Easter, "Walpurgis Night" and public holidays – May the 1st and the 8th. You can thus read an Easter cartoon created on a special session during an intensive course, you can learn more about celebrating Easter in the Czech Republic but also in the countries of our students, and last but not least, do quizzes about other above mentioned holidays.
We also want the magazine to became a voluntary part of your learning. We have tried to enrich the texts with tasks that will help you further improve your Czech.
We hope that the magazine will bring you both - entertainment and inspiration for further study of Czech.
We wish you a nice reading.

Miroslav Kašpárek
Director of Studies
Czech Language Training

NAŠI STUDENTI SLAVÍ VELIKONOCE

Upletl jsem pomlázku,
je hezčí než z obrázku,
všechny holky, které znám,
navštívím a vymrskám.
Než mi dají vajíčko,
Vyplatím je maličko.

Co to je? Napište ke slovu číslo obrázku:

KOČIČKY _____

VELIKONOČNÍ VEJCE (KRASLICE) _____

POMLÁZKA_____

BARVA NA VEJCE _____

ŘEHTAČKA_____

VELIKONOČNÍ CHLEBA (MAZANEC) _____

 

 

 

VELIKONOČNÍ KOMIX STUDENTŮ

 

 

JAKÉ ZVYKY MAJÍ ČEŠI NA VELIKONOCE?

Na Velikonoce mají v Čechách divný, ale veselý zvyk. Muži pletou z proutků
vrby pomlázky. Pomlázkou pronásledujou ženy, při tom zpívají a žádají
vejce.
Ženy dávají vejce mužům a jsou spaseny. To je starý zvyk plodnosti.

Günther

 

JAK SE SLAVÍ VELIKONOCE V JINÝCH ZEMÍCH?

Vyberte v textech správnou variantu:
Každý španělský region má (své / jeho) vlastní velikonoční zvyky a tradice, a co je typické pro Katalánsko? Sváteční mona. Tradiční mona by se dala přirovnat (k českému mazanci / s českým mazancem). Je sladká a uprostřed je vařené vejce. Moderní mona je (s / z) čokoládovým vajíčkem. Na Velikonoční (neděli / neděle) dědeček rozdává vnoučatům monu. Na Velikonoční pondělí (se setkává / setkává) celá rodina (v lese / na lese) nebo na zahradě. Potom se jí grilované maso a mona, pije se víno.

Rubén

 

V Indonésii máme (různé / stejné) velikonoční oslavy. Ve velkých metropolitních městech lidé slaví Velikonoce (podobně / podobný) jako v Americe. V mnoha obchodech slaví svátky i firmy, které (dávají / berou) hodným dětem čokoládová vajíčka a čokoládové beránky. Indonésie má (přes / kolem) 13 tisíc ostrovů, a proto se oslavy na jednotlivých ostrovech liší. Třeba na ostrově Flores se slaví Velikonoce od Zeleného čtvrtka do Velikonočního pondělí. (Začíná se / končí se) rituálem, kdy lidé nesou sochu svaté Marie oblečenou do černých šatů a fialového kabátu. Cesta je dlouhá 7 km a je někdy (osvícena / rozsvícena) svíčkami. Na Velký pátek (nosí / ponesou) sochu ukřižovaného Krista a cestu jdou ještě jednou. Ve středním Borneu se lidé (scházejí / sešli) na hřbitově (o / na) Svaté sobotě a Velikonoce oslavují celou noc.

Dewi
 
 
V Anglii (je / jsou) Velikonoce docela normální, hlavně proto, že Anglie je sekulární stát. Velikonoce (znamenají / znamená) pro lidi (dovolenou / dovolená). Myslím, že pro vás může být (zajímavá jedna věc / zajímavý jeden věc), hledání vajec. Nejprve dospělí (se schovávají / schovávají) vejce v zahradě. Potom je děti musí (hledat / najít). Vejce jsou malá a čokoládová. (Kdy / když) vejce najdeš, můžeš ho sníst. Když žádné vejce nenajdeš, je to fajn, protože stejně (každé / žádné) dítě dostane jedno velké čokoládové vejce, které se neschovává.
 
Hugh
 
 
U nás na Ukrajině, tak jako i v Rusku, oslavujeme Velikonoce pravoslavné podle (starého / nového) Juliánského kalendáře. Znamená to, že jsme s oslavami trochu pozadu. Peče se tradiční chleba, který se jmenuje paska a je (politý / rozlitý) sněhem (z / s) našlehaných bílků. Paska symbolizuje Kristovo tělo. Tradiční je také barvení a zdobení vajíček, která si (přátelé / přítelé) darují (na / pro) důkaz vzkříšení, a třikrát se políbí na tvář. Dominantní barvou při barvení vajíček je barva červená, která symbolizuje Kristovu krev. V noci, nebo na Velikonoční pondělí jdou všichni lidé do kostela, kde se (posvětí / znesvětí) pasky a vajíčka. Může se posvětit víno a i jiné jídlo. Když se lidé (vrátí / vracejí) z kostela, mají sváteční oběd.
 
Karyna
 
 
Nejstarší a (hlavní / hlavná) tradice Velikonoc v Rusku je obdarovávání červenými vajíčky. Vajíčko je interpretováno jako symbol hrobu a vzkříšení. Červená barva symbolizuje krev křesťanů (pro / na) ukřižovaného Krista. O Velikonocích se pečou koláče, které symbolizujou Kristovo tělo.Na Velikonoční pondělí lidé (jdou / chodí) (z / od) domu k domu a obdarovávají sousedy vajíčky. Přitom se objímají a líbají. Až do slavnosti Nanebevstoupení Páně, by každý pravoslavný křesťan měl zdravit „Христос воскрес”, načež by se mu mělo dostat odpovědi „Воістину воскрес”. To znamená: Kristus vstal z mrtvých. Skutečně byl vzkříšen.
Darya
 
 
Velikonoce se ve Venezuele slaví jako v mnoha křesťanských zemích. Tradice je (sejít se / rozejít se) s rodinou na tradiční velikonoční oběd a (jít / chodit) do kostela očistit se svěcenou vodou. Ale před tím se všichni těší na večerní karneval. Je tou nejvýznamnější a nejočekávanější (událostí / událost) Velikonoc, koná se od pondělí do úterý před (Popeleční středou / Popeleční středa). Je to velmi veselá událost, během (které / kterou) probíhají průvody masek. Celá vesnice oslavuje. Všichni se musí radovat. Obyvatelé města (si oblékají / se oblékají) masky příšer, které symbolizují Jidáše, a policie (si navléká / se navléká) křídla andělů, symbol pořádku. A co symbolizuje vejce? Peníze.
 
Johans
 
 
 

VELIKONOČNÍ RECEPT

Velikonoční nádivka s uzeným masem

 

Napište správně, kolik čeho potřebujeme:
 
 
400 (gram) vařené uzené maso 400 gramů vařeného
uzeného masa
2 (hrst) mladá kopřiva  
1 (hrst) petrželka  
½ (hrst) pažitka  
8 rohlík  
6 vejce  
1 (svazek) jarní cibulka  
(špetka) muškátový oříšek  
(špetka) sůl a pepř  
1 (litr) voda  

 

Nakrájíme rohlíky, jarní cibulku a bylinky.
Maso uvaříme ve vodě a vyndáme ho z vody.
Do teplého vývaru z masa dáme rohlíky.
Necháme vychladit a přidáme nakrájené maso s bylinkami a kořením.
Z bílků vyšleháme sníh, který se žloutky přidáme do nádivky.
Všechno promícháme a vlijeme do formy.
Pečeme při 180˚C dozlatova asi 30 minut.

ŘEŠENÍ: 400 GRAMŮ UZENÉHO MASA, 2 HRSTI MLADÝCH KOPŘIV, 1 HRST PETRŽELKY, ½ HRSTI
PAŽITKY, 8 ROHLÍKŮ, 6 VAJEC, 1 SVAZEK JARNÍ CIBULKY, ŠPETKU MUŠKÁTOVÉHO OŘÍŠKU, ŠPETKU
SOLI A PEPŘE, 1 LITR VODY.

 

 

CLT KVÍZY: JARNÍ SVÁTKY

Doplňte slova v závorce ve správné formě:

Pálení čarodějnic (nebo také Filipojakubská noc, Valpružina noc nebo i Beltine) se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jde o velmi starý a dodnes živý zvyk a zvláštní svátek. Tuto noc se lidé schází u ……………………………………………….. (zapálený oheň/pl) a slaví příchod ………………………… (jaro). Noci z 30. dubna na 1. května se říká magická. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na ……………………………………………….. (čarodějnický sabat) a skutečně je tato noc jedním z ………………………….…………… (největší pohanský svátek/pl). Lidé také věřili například v otevírání různých ………………………………. (jeskyně/pl), ve kterých se daly nalézt ……………… (poklad/pl). Hlavním úkolem tohoto starého lidového svátku byla oslava plodnosti. Čarodějnice jsou až výsledkem inkvizičních procesů. Na vyvýšených místech se zapalovaly ohně a postupem času se z těchto ohňů stávalo „pálení čarodějnic“. Zapalovala se smolná košťata a vyhazovala se do …………………. (výška). Popel z těchto ohňů měl mít zvláštní moc pro zvýšení ……………………… (úroda). Někdy se přes oheň skákalo kvůli mládí a plodnosti. Podobný svátek se slaví v mnoha jiných evropských zemích (Slovensko, Skotsko, Irsko, Wales, Švédsko, Finsko, Polsko, Německo, Rakousko). Různé země označují tento svátek různými jmény.

 

 

1. KVĚTNA

Vyberte správnou variantu:

1. 1. května ______________v _______________________ mezinárodní svátek práce, ale také typicky český svátek zamilovaných.
a) celebrujeme; Česká republika
b) savíme; České republiky
c) slavíme; České republice

2. Podle tradice musí být každá žena _____________pod rozkvetlou třešní, aby příští rok neuschla, nebo aby byla _____________ celý další rok.
a) políbena; krásná
b) pobílena; hezká
c) olíbána; nádherná

3. Od 1. května roku 2004 v tento den slavíme taky to, že Česká republika
______________do _______________________.
a) vystoupila; Evropská Unie
b) vstoupila; Evropské Unie
c) zastoupila; Evropskou Unii

(ŘEŠENÍ: 1C, 2A, 3B)
 

 

8. KVĚTNA

Hádejte, co je pravda a co ne:
1. 8. května slavíme v České republice den Pražského povstání.
ANO / NE
2. 8. května 1945 ve 23:01 byla podepsána kapitulace Německa. Proto západ
slaví tento den 8. května a východ 9. května, kvůli časovému posunu.
ANO / NE
3. OSN vyhlásila 8. květen jako den vzpomínání na ty, kdo umřeli během II. světové války.
ANO / NE
(ŘEŠENÍ: 1. NE / SLAVÍME DEN VÍTĚZSTVÍ; 2. ANO; 3. ANO)